Kan je ook niet wachten tot het eindelijk écht koud wordt? Zodat je de open haard kan aanmaken? Dat snappen we helemaal! Al denken wij natuurlijk ook aan de veiligheid. Dankzij deze tips geniet je met een gerust hart van een knetterend haardvuur.
Brandveilige schoorsteen
Een veilige schoorsteen is een propere, goed onderhouden schoorsteen. Maak dus pas vuur in je open haard als je zeker weet dat die technisch in orde is.
Hoe geef je de hete rook vrije doorgang naar buiten?
- Stook het vuur op met door en door droog hout, van een soort die weinig hars bevat. Dat vervuilt het rookkanaal minder. En het brandt nog eens beter ook! Eik, berk, beuk en appelboom zijn uit het juiste hout gesneden.
- Zorg voor voldoende tocht in de schoorsteen. Kijk regelmatig na of er geen bladeren of vogelnesten in het rookkanaal beland zijn. Zeker nadat je de haard lange tijd niet gebruikte. Een schoorsteenkap - in de volksmond een ‘kraaienkap’ - is hiervoor zeker zijn geld waard.
- Controleer of er geen scheuren in het schoorsteenkanaal zitten. Zo voorkom je dat giftige gassen ontsnappen en je woonkamer binnenkomen.
- Laat je schoorsteen minstens één keer per jaar schoonmaken door een specialist.
Veilig bij de open haard
- Zet een emmer zand klaar: je weet maar nooit dat je straks moet blussen.
- Ventileer de ruimte zodra de open haard aan is. Dat zorgt ervoor dat je haardvuur beter brandt, en het voorkomt koolstofmonoxidevergiftiging. Geen nood: je hoeft putje winter niet met een wijd open raam voor de haard te zitten. Een klein raampje op een kier of een open ventilatierooster volstaat.
- Vonken zijn ook vuur. En ze zijn minder onschuldig dan ze lijken. Houd spullen van brandbaar materiaal dus ver uit de buurt van de haard: dekens (zeker fleece!), kussens, tijdschriften … Ook een haardscherm of vonkenvanger is geen overbodige luxe.
- Blijf in de buurt tot het vuur volledig gedoofd is. Ook smeulend hout kan opnieuw oplaaien en brand veroorzaken.
Help, mijn schoorsteen brandt!
De juiste reactie kan levens redden. Hou deze stappen in je achterhoofd zodra je de open haard aanmaakt.
- Blus nooit met water! Water verandert onmiddellijk in gloeiend hete stoom die het schoorsteenkanaal kan doen scheuren. Zand is een beter blusmiddel, een vochtig laken kan ook.
- Sluit de luchttoevoer naar het vuur zo veel mogelijk af, met de schoorsteenklep en eventuele deurtjes aan de haard.
- Is het vuur gedoofd? Zet - dan pas! - ramen en deuren open zodat giftige rook naar buiten kan.
- Bel ondertussen de brandweer op het nummer 112.
- Ga naar buiten!
Zo, hiermee ben je helemaal klaar voor lange, gezellige winteravonden voor de open haard. Maak je je toch nog zorgen over de veiligheid van je woning of je brandverzekering? Dan zijn wij er voor je.