groot nieuws vanaf 1 oktober ... - Lees meer ...
Ongevallen voorkomen in je productiebedrijf: 3 cruciale stappen

Of het nu porseleinen serviezen, stoere maatkasten of hippe kleren zijn, als je bedrijf fysieke producten maakt, dan komen daar extra risico’s bij kijken. In dit artikel wijzen we je op gevaarlijke situaties en krijg je tips om ongevallen te voorkomen in jouw productiebedrijf.

Deel op Facebook Twitter LinkedIn

Een chocolaterie, een juwelenatelier, een meubel- of kaasmakerij … Alle mogelijke productiebedrijven hier opsommen is onbegonnen werk. Maar één ding geldt altijd: heb je een productiebedrijf, dan werk je met machines, gereedschap, ovens of materialen waaraan iemand zich kan bezeren.

En een ongeluk komt nooit alleen. Vaak brengt het, behalve gewonden, ook financiële schade met zich mee. Bijvoorbeeld wanneer je productie door het ongeval vertraging oploopt en je dus verkoopkansen mist. Of wanneer je als bedrijf juridisch aansprakelijk bent voor schade aan anderen en dus schadevergoedingen of advocatenkosten op je bord krijgt. Bovendien staat ook de goede reputatie van je onderneming op het spel.

Kortom, waterdicht risicomanagement is geen overbodige luxe als je je team wil beschermen en de continuïteit van je onderneming wil veiligstellen. Heb je 20 werknemers of meer, dan ben je als werkgever verplicht hiervoor een preventieadviseur aan te stellen. In een kleinere kmo kan je als werkgever zelf die rol opnemen, al moet je je wel aansluiten bij een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk (EDPBW).

In drie logische stappen maak je van je bedrijf een veilige werkplek.

Wees je bewust van de risico’s

Neem een notitieblok bij de hand, zet je kritische bril op en doe een ronde door je bedrijf:

  • Welke toestellen en machines kunnen problemen veroorzaken en zijn die beveiligd? Let op zaagmachines, ovens, heftrucks, lasapparatuur, messen …

  • Heb je giftige of licht ontvlambare stoffen in huis en sla je die correct en veilig op? Bv. gas, vernis, meststof …

  • Waar in je zaak is er een verhoogd risico op brand? Kijk uit naar plaatsen waar het heel warm wordt, waar veel stof gemaakt wordt, waar veel brandbaar materiaal ligt …

Heb je alle risico’s van je bedrijfsactiviteit in kaart gebracht, dan kan je beslissen hoe je er als onderneming mee omgaat. Met andere woorden: is wat het je oplevert het risico waard?

Sommige risico’s kan je misschien gewoon nemen, andere zal je met preventieve maatregelen beperken. Tegen zware risico’s kan je je maar beter stevig indekken met een verzekering.

Om het je makkelijker te maken alle risico’s in jouw bedrijf op te volgen, heeft de FOD Economie een uitgebreide reeks sjablonen en checklists ontwikkeld. Een handige aanrader!

Neem preventieve maatregelen

In een productiebedrijf kan je onmogelijk alle risico’s uitsluiten. Maar ze inperken kan wél. Enkele aandachtspunten:

  • Persoonlijke beschermingsmiddelen (lasbrillen, mondmaskers, handschoenen …) beschermen jou en je medewerkers bij werk met gevaarlijke machines en stoffen.

  • Opleidingen voor iedereen die in risicovolle situaties kan terechtkomen (zaagmachines, giftige stoffen, ovens …), kunnen veel onheil voorkomen.

  • Signalisering met gevaarsymbolen herinnert mensen eraan voorzichtig te zijn.

  • Regelmatig nazicht en onderhoud van machines en uitrusting beletten dat een defect een ongeluk veroorzaakt.

  • Veiligheidsprotocollen en noodprocedures, die je regelmatig met het hele team inoefent, zorgen ervoor dat iedereen weet wat te doen mocht het op een dag toch misgaan.

  • Brandveiligheidsuitrusting (bv. brandblussers en -dekens) en EHBO-materiaal helpen jou en je medewerkers om snel te reageren bij een ongeluk.

Verzeker je voor de gevolgen van een ongeval in je bedrijf

Verplichte verzekeringen

Enkele verzekeringen zijn voor ondernemingen verplicht: een arbeidsongevallenverzekering zodra je één medewerker hebt en een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid als je bedrijfsvoertuigen bezit. Oefen je een gereglementeerd beroep uit of is je bedrijf gevestigd in een publiek toegankelijk gebouw, dan heb je nog meer verplichte verzekeringen te nemen.

Arbeidsongevallen

Een ongeval tijdens het werk? Da’s snel gebeurd. Daarom ben je als ondernemer met personeel ook wettelijk verplicht om een arbeidsongevallenverzekering te nemen.

Burgerlijke aansprakelijkheid

Soms loopt het bij het uitoefenen van je bedrijfsactiviteiten mis en berokken je schade. De verzekering burgerlijke aansprakelijkheid vergoedt de schadelijder in jouw plaats. Zo bescherm je je bedrijf

Specifiek om je in te dekken tegen de financiële gevolgen van een ongeval, raden we aan ook deze niet-verplichte verzekeringen te overwegen:

Zeker weten dat je correct verzekerd bent voor de specifieke risico’s in jouw productiebedrijf?

We bespreken jouw situatie en overlopen welke aanvullende verzekeringen nuttig kunnen zijn.

Contacteer ons!